坦洲论坛

搜索

[美食狗仔队] 美食之选-----湛一美味餐馆

ぎヤ欣ヤぎ 发表于 2014-2-19 16:45:08|来自:广东省中山市 | 显示全部楼层 |阅读模式 | 来自广东

马上注册,结交更多好友,享用更多功能,让你轻松玩转人潮网。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?注册

x
今日系我第一次跟试食团去食好野噶,想知有咩美食,一定要往下睇啦但都要系度同今晚食饭噶友友们讲声唔好意思先,临时有事要迟到,仲要甘多位等我一个,非常抱歉

今晚我地尼到尼个有星级厨师进驻噶餐馆
食饭前我地先搞搞新活动先,好像系新年广告语噶颁奖啦

颁完奖我地就开餐啦,先尼上个汤先啦,尼个汤叫金瓜竹燕窝。竹燕窝(英文名:Bamboo bird's nest),又名竹菌,竹花,竹菇,竹蓐,是一种非常名贵的真菌类食品。其形味如燕窝,口感润滑,清爽,集鲜、嫩、脆、爽口之特点于一身,营养价值堪比燕窝,故称植物燕窝。
    虽然个汤几鲜甜,但可能因为系菌类噶原因,总是感觉到有小小的酸味,如果可以做到连个酸味都无埋,甘我真系觉得个汤一流啦!

金奖菜式---秘制话梅鸽,尼个菜就系颜色差左D,但味道可以,红烧乳鸽同尼个比我会钟意尼个多点,因为酸酸甜甜噶味道我几钟意...

尼个深井烧鹅整得好食吖,真系有一种肥而不腻噶感觉吖

桂花鱼,尼碟餸系厨师先起鱼片炒芹菜银杏,清清地,但又唔失鱼本身的鲜味;至于鱼头同鱼骨师傅就用油炸,都几好食噶,如果用尼送啤酒一定会唔错吖

石烧五仁刚果---分别有南瓜、银杏、红腰豆、粟子、薯仔等煮成的;

兰度牛仔骨

每间店基本上都会有噶---海皇粉丝煲,出街食饭必不可少噶,因为抵食

煎焗鲍鱼仔

酥脆沙律虾球,有小小像食海鲜卷

8.8元的手撕包菜

一时忘记左问尼个系咩炒饭啦,都几好味噶

鸡汤杂菇煲

酥炸竹肠,我就唔系几钟意啦,太油啦,但其他人就话好食

最后每个人都食得好满足,开开心心甘回家去

总结:环境优美,服务一流,美食OK

全部回复2 显示全部楼层
为食总司令 发表于 2014-2-19 16:50:47|来自:广东省中山市 | 显示全部楼层 | 来自广东
感觉这次大家试食菜式非常不错的样子

真系几好噶  详情 回复 发表于 2014-2-19 16:55
ぎヤ欣ヤぎ 发表于 2014-2-19 16:55:58|来自:广东省中山市 | 显示全部楼层 | 来自广东
为食总司令 发表于 2014-2-19 16:50
感觉这次大家试食菜式非常不错的样子

真系几好噶

发表回复